Uštvané blogerky

english version / anglická verze

Práce blogera je dost pěkná námaha, to vám teda povím. Od Indie jsme se dlouze odmlčely a důvody to má hned dva.

Předně jsme se v Číně pripojily k poznávacímu zájezdu. Není to náš styl. Ale zase, když ten zájezd vyhrajete, tak proč ne. Taková organizovaná akce má pramálo společného s pomalým cestováním, které nám se líbí. Naskočíte na Maglev a už se řítíte.

Budíček, snídaně, autobus, památka, autobus, muzeum, památka, oběd, 20 minut volno, autobus, památka, autobus a tak dále. Čurá se na povel. Lístky do všecho a na všechno jsou koupeny. S živým číňanem nepřijdete do styku. Jste v jednom kuse v běhu a dost často v autobuse.

Z tohoto kolotoče se težko vystupuje a už vůvec zde nenajdete minutu volna na psaní.

Publikovaní článků také není nakloněna Čína samotná. Restrikce v používání sociálních sítí a internetu obecně jsou známé a i když je umíte obejít, zabere to čas.

 

Po Pekingu a Xi’anu se přesouváme (opět vlakem) do Šanghaje. A věřte, že zatím ani nevím, jestli jsem si první dvě města pořádně vychutnala.

Samozřejmě, navštívily jsme všechno, co jsme měly.

kouzelný Starý Peking

náměstí Nebeského klidu / Tian´anmen

Zakázané město

Velkou čínskou zeď

obchodní ulici Wangfujing

Chrám nebes

Olympijské hnízdo v Pekingu

Pej-chaj park

Terakotovou armádu

Muslimskou čtvrť v Xi´anu

noční Xi´an

A spoustu spoustu dalších míst.

Pěkné, že. Ale představte si – místo toho spěchu – zastavit se a zůstat déle třeba v parku. Fandit paní v dámě nebo tleskat do rytmu tancujícím na ulici. A co teprve přidat se k nim. Číňané si hrají a tančí na ulici velmi často, spontánně a v každém věku. Nádhera! Bylo by krásné nemuset hlídat čas a jen tak být.

Samozřejmě, není všem dnům konec. Zamávaly jsme papá zájezdové skupině a začínáme konzumovat Čínu tak, jak my to rády. Kurz fotografie neznámých zákoutí Šanghaje s Lily, návštěva second handu (v Číně? to bude výzva), šití espadrilek (látkové botičky) s Yajing (nebo jak že to bylo??). Hotel vyměníme za ubytování v soukromí a plnou penzi v pěti hvězdách za pravý čínský street food. Ano, ano, ano!

Tady někde budeme bydlet :-).. (jinak si můžete počíst, co že to tady máme za mobilního operátora)

PS: Abychom organizovaný zájezd pouze neodsuzovaly, našly by se i pozitivní momenty.

Přivezl nám přece Ondru!

A také jsme poznaly skupinu moc prima lidiček. 🙂 Zdravíme manželé Horovi (přejeme ať jim to tančí co nejdéle!), zdravíme Jířu a Pavla (přejeme mnoho dalších cestovatelských zážitků), děkujeme za léčivé bombóny paní Koulové, brzké uzdravení manželům Malcovým a díky za společnost pánům Valčíkovým! Pozdrav věčně usměvavému řidiči a průvodcům Václavovi a Feiovi!

Facebook Comments Box

Napsat komentář